1. Vereenvoudigingsagenda 2024: “Meer Pagina’s, Meer Veranderingen?”

Door Karin

De Vereenvoudigingsagenda 2024 introduceert nieuwe agendapunten en benadrukt verbinding met de praktijk, terwijl het aantal pagina’s toeneemt van 16 naar 24. De focus ligt op het aanpakken van knelpunten en het vereenvoudigen van regelgeving, maar de vraag blijft of deze veranderingen daadwerkelijk voor vereenvoudiging zorgen. In drie artikelen neem ik jullie mee in de Vereenvoudigingsagenda. Vandaag deel 1, de buitenkant en wat inhoudelijk opvalt.

Vereenvoudiging staat hoog op de agenda bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Begrippen die je waarschijnlijker vaker voorbij hebt zien komen zijn menselijke maat en bestaanszekerheid. Deze begrippen worden concreet gemaakt onder het thema Vereenvoudiging. Sinds 2022 wordt in juni elke jaar de Vereenvoudigingsagenda uitgebracht. De agenda van 2024 is op 4 juni 2024 uitgebracht. Samen met de knelpuntenbrieven van de SVB, UWV en LCR en de Stand van de uitvoering is de agenda aangeboden aan de Tweede Kamer.

De buitenkant

Eerst maar eens de buitenkant. Waar het voorblad eerst ongewijzigd lijkt te zijn, is er een duidelijke verbetering. Dit jaar staat op het voorblad én op alle pagina’s het jaartal vermeld.

Deze agenda heeft 24 pagina’s in plaats van de 16 pagina’s die in 2022 en 2023 zijn gebruikt. Zou dat betekenen dat er meer vereenvoudigd wordt? Of zouden er meer pagina’s nodig zijn voor dezelfde processen. Na nadere bestudering blijkt, beiden is het geval. De volgorde van onderwerpen is wat gewijzigd ten opzichte van de eerdere agenda’s. Verdere bestudering maakt helder wat de nieuwe agendapunten zijn. Dit zijn:

·        Knelpunten ANW

·        Toekomst kindregelingen één regeling met één wettelijk kader

·        Stapeling vangnetregelingen

·        Inlichtingenplicht is soms moeilijk na te leven

·        Knelpunten toegang en overdracht gegevensuitwisseling

Wat inhoudelijk opvalt

Bij meerdere agendapunten wordt verwezen naar de Participatiewet in Balans. Deze ligt bij de Raad van State. Het is een herziening van de Participatie wet, die met 20 maatregelen tracht knelpunten in de Participatiewet aan te pakken. Tevens wordt er bij meerdere agendapunten verwezen naar de Vereenvoudiging Toeslagen. 9 februari 2024 is het eindrapport Toekomst Toeslagen aan de Tweede Kamer voorgelegd. De verdere uitwerking van de wet en de bijbehorende politieke keuzes zijn nu nog niet bekend.

Je zou bijna denken dat de hoop gevestigd is op nieuwe wet- en regelgeving. Terwijl nieuwe wetten en regels lang niet altijd maken dat zaken ook eenvoudiger worden. Het lijkt er wel op dat het vervangende wetgeving betreft, geen nieuwe aanvullende wetten. Er worden ook zaken afgeschaft, zoals:

·        Doelgroepenverklaring LoonKostenVoordeel

·        Verschil dagloonberekening WIA en WW

Wat verder opvalt, bij meerdere agendapunten wordt duidelijk gezocht naar verbinding met de praktijk van uitvoering. Zo wordt er gewerkt met pilots, alvorens iets wordt uitgerold en zijn er bij programma’s als Simpel Switchen meerdere belanghebbenden betrokken.

En ja, er zijn ook een aantal knelpunten uit de vorige agenda’s opgelost. Dit betreft de volgende knelpunten:

·        Schuldige nalatigheid in de AOW

·        Dubbele kinderbijslag intensieve zorg, deze wordt automatisch toegewezen bij toekenning van de WLZ

Ook is er bij één knelpunt erkend dat er geen eenvoudige oplossingen zijn. Dit betreft de internationale dienstverlening. Dit betekent niet dat er geen actie wordt ondernomen, er blijft nagedacht worden over hoe met het knelpunt om te gaan.

In het tweede artikel ga ik in op zaken rondom de agenda en over wat er niet in de agenda staat!

(Dit artikel is op 25 juni 2024 op LinkedIn geplaatst)


Meer weten over vereenvoudigen met Wel Zo Helder? Neem contact met ons op!

Wel Zo Helder draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders